selmac -
Hjem Add Om meg Kontakt

2

Enkelt, eltefritt brd

Hei bloggen 

Dette brdet sitter under lenge og er veldig sunt. Jeg har ogs lagt ut oppskrift p et annet eltefritt brd. Det finner du HER

Du trenger en jerngryte, schlemmertopf eller lignende med lokk. 


Du trenger: 
150 g siktet rugmel 
150 g siktet byggmel 
150 g siktet speltmel 
50 g hvete helkorn 

75 g havregryn 
100 g sammalt speltmel grovmalt 
100 g sammalt rugmel finmalt 
125 g sammalt hvetemel finmalt 
⅓ ts trrgjr 

1 dl appelsinjuice 
7 dl vann

Fremgangsmte: 
Bland alt det trre. 
Bland appelsinjuice og vann. 
Hell juicen og vannet oppi det trre. 
Bland godt. 
Tilsett mer vann om ndvendig. Vi tilsatte 2 dl ekstra. Deigen skal vre godt fuktig. 
La deigen heve med lokk i 10-20 timer. 
Skru p stekeovnen p 250 grader og sett inn en jerngryte eller lignende og la den st i ovnen i 30 minutter. 
Ta jerngryta ut av ovnen og ha litt mel oppi slik at brdet ikke setter seg fast. 
Hell deigen oppi jerngryta og stek brdet i 1 time og 15 minutter. 














Klem fra Selma 

  • 2

    Sunt, eltefritt brd

    Hei bloggen ♥

    Dette brdet blir litt sprtt p kantene, men ikke s veldig. Det kommer snart en annen oppskrift p brd hvor kanten blir sprere :) 

    Noen lager eltefritt brd p andre mter for eksempel ved brette inn deigen eller heve den i flere omganger. Vi har valgt gjre det p enklest mulig mte og synes brdet bli kjempegodt! 

    En del har schlemmertopf/leirkar liggende som ikke har blitt mye brukt. Dette er en ypperlig anledning til f brukt schlemmertopfen siden den tler over 250 grader og holder varmen godt. Det gr ogs ann bruke en jerngryte s lenge den har et lokk som ogs tler 250 grader. 

    Jeg doblet oppskriften og fikk to brd. Jeg stekte dem i to omganger slik at begge fikk lokk. 

    Ingredienser: 
    250 gram kilo hvetemel
    100 gram fint, sammalt rug
    75 gram sammalt hvete, fin
    75 gram sammalt hvete, grov
    4-4,5 dl vann
    1 ts honning 
     ts salt 
     ts trrgjr 


    Fremgangsmte: 
    ​Bland alt det trre. 

    Rr ut honningen i 2 dl varmt vann. 
    Fyll p honningvannet med vann s det blir 4,5 dl romtemperert vann. 
    Bland honningvannet med det trre. 
    La det heve i 10-20 timer med lokk
    Sett det du skal steke brdet i, i ovnen og sett ovnen p 250 grader en halvtime fr du skal steke brdet. 
    Stek brdet p 250 grader i en time. Deretter skrur du ned til 200 grader og steker brdet i 15 minutter til. 
    Det er lurt str litt mel i bunnen av formen for at brdet skal bli lettere f ut. 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

















    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Klem fra Selma ♥

  • 4

    Stjernekake

    Hei bloggen ♥

    Siden jeg konfirmeres neste helg var det p tide f ferdig kakene. Jeg mangler fortsatt bake makroner, men i dag fikk jeg bakt denne stjernekaken. Jeg fikk litt deig til overs og tok litt kanelfyll p den. Det ble kjempegodt s jeg gleder meg til spise kaken i konfirmasjonen. Jeg fylte den med kanelfyll fordi vi har mye annet med sjokolade blant annet sjokoladekake og brownies. Du kan bruke sjokoladefyll hvis du heller vil det. Idun har bde kanelfyll, sjokoladefyll og makronfyll. 

    Jeg brukte denne oppskriften. 



    Hper dere har hatt en fin dag :) 

    Klem fra Selma ♥

  • 2

    Grove rundstykker

    Hei bloggen ♥

    Du trenger:
    1/2 pakke gjr
    2 dl vann/melk, lunken
    1 ts sukker (kan slyfes)
    1/2 ts salt
    1-2 ss olje
    1/2 dl store havregryn
    2 1/2 dl sammalt hvete
    ca. 2 dl hvetemel

    1. Smuldre gjren i en bakebolle, tilsett litt av den lunkne vsken og rr ut gjren.
    2. Hell i resten av vsken, sukker, salt og olje. Tilsett eventuelle smakstilsetninger.
    3. Rr inn havregryn og alt det sammalte melet.
    4. Tilsett hvetemel og elt deigen jevn og smidig slik at den slipper redskap og bolle.
    5. Dekk bakebollen med en tallerken eller plast og la deigen heve til dobbel strrelse.
    6. Elt den ferdighevede deigen litt til og trill en jevn plse som du deler i like store deler.
    7. Trill glatte, sprekkfrie rundstykker eller avlange bagetter. Legg dem p bakepapir p en bakeplate.
    8. Dekk med plast og la dem heve til dobbel strrelse eller til et lett fingertrykk gr langsomt tilbake.
    9. Dusj eller pensle med vann like fr du steker. Stek og avkjl p rist.





    Klem fra Selma ♥

  • 0

    Grove rundstykker

    Hei bloggen ♥


    Jeg anbefaler doble oppskriften fordi den er ganske liten.  

    Du trenger:
    1/2  pakke gjr
    1 ss margarin
    2 dl lunkent vann/melk
    1/2 ts salt
    2 1/2 dl grov sammalt hvete
    2 1/2 dl hvetemel

    Fremgangsmte:
    Smelt margarin i en kjele. Ta kjelen til side, tilsett vann/melk (blandingen skal vre fingervarm, ca 37 grader) og rr ut gjren.


    Hell blandingen i bakebollen og rr inn salt og alt det sammalte melet.
    Tilsett hvetemelet og elt deigen smidig og jevn, slik at den slipper redskap og bolle.

    Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel strrelse.
    Elt den ferdighevete deigen lett sammen og trill en plse som deles i tte like deler.
    Trill glatte, sprekkfrie rundstykker og legg dem p et bakepapirkledd stekebrett.
    La dem heve under plast til dobbel strrelse eller til et lett fingertrykk gr langsomt tilbake.
    Pensle rundstykkene med vann og dryss over litt sammalt mel like fr steking.
    Avkjl rundstykkene p rist.

    Klem fra Selma ♥




  • hits